Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Aranyérem a World Vodka Awards-on!

Aranyérem a World Vodka Awards-on!

Az idei évben összesen 20 országból 4 kategóriában érkeztek versenyminták a World Vodka Awards 2024 versenyre. (Pure Neutral, Varietal, Botanical, és Flavoured) Több szempontból egyfajta paradigmaváltás figyelhető meg a vodkaiparban, hisz a klasszikus vodka gyártó országok - mint Lengyelország, Svédország vagy Kanada - mellett olyan nem klasszikus országokból is érkeztek minták, mint Mexikó, Thaiföld és Kína.

"Elfelejthetjük azt a hagyományos felfogást, miszerint a vodka íztelen és unalmas! Az idei versenyen a gyártók nagyon odafigyeltek a harmóniára, és arra koncentráltak, hogyan őrizzék meg az alapanyagok esszenciális karakterét!

Idén az összes World Vodka Awards országnyertes lenyűgözte a zsűrit a minőségével és az ízével. Megfigyelhetjük, hogy évről évre növekszik a varietal, botanical, és flavoured kategóriák versenymintáinak aránya, így kijelenthetjük, hogy a vodka jövője a neutrálistól eltolódik a stílusos, karakteres vodkák irányába."

Nyilatkozta Veronika Karlova a World Vodka Awards versenyigazgatója.

Az idei évben a legújabb, 2023-as Furmint vodkánkkal neveztünk, melyhez az alapanyagot Tállyáról, az Oroszlános Borbirtokról, azon belül is a Palánta dűlőről szüretelték nekünk. Alapvetően pezsgő alapot kértünk a borászattól, így nem a cukortartalom, hanem a sav-cukor egyensúlyt figyeltük. A furmint mustot gyakorlatilag kezeletlenül, azonnal a szüret napján elkezdtük feldolgozni, egy francia champagne élesztővel kierjesztettük, majd első körben egy hagyományos kisüsti berendezésen, ezt követően oszlopüstön lepároltuk. A 2022-es változattal megegyező módon kétszeres szűréssel, és 5 hét pihentetéssel sikerült az alapanyagból a lehető legtöbbet kihoznunk.

Illat: Elképesztő tiszta és gyümölcsös illat, ahol elsőre a körte, a birs és az alma héja alatti aromák jelennek meg majd jön a zöldes furmintos, boros illat.
Íz és lecsengés: Nagyon elegáns, lágy, a friss furmint bor jegyeit mutatja, mindezt kristálytiszta vodka formában.

Minthogy ez a második kiadása az évjáratos Furmint vodkának, így számunkra is kérdés volt a projekt elején, hogy vajon a furmintnak az évjáratossága és dűlőszelekciója vodka formában is szignifikáns, vagy sem, és a jó hír, hogy IGEN! Ez a szőlőfajta megmutatja mennyire tökéletes alapanyag még a vodka gyártáshoz is, hisz kevesebb mint 5% íztartalom mellett is szignifikánsan más, nem csak más alapanyagból desztillált vodkához képest, hanem ugyan abból a fajtából szüretelt eltérő évjárat ill. dűlőhöz képest is! IMÁDJUK!